Horúce novinky
recent

Imitace betonu, plechu či kamene. Baví vás? Interiéru sluší

Zatímco při stavbě se beton, kámen nebo plech používají spíše skrytě, jejich imitace touží po opaku – ty chtějí být vidět. Kde všude je doma můžete mít? 



Foto: Němec - Luxusní povrchy
Originální dekorace stěny vznikla vrstvením podkladních polystyrenů, na které se ve finále aplikovala stěrka imitující beton s lazurou. Díky tomu není tolik viditelná kresba samotné stěrky, ostatně vyniknout mají také mechy (cena na dotaz)



Vzhled technických materiálů natolik uchvacuje výrobce a designéry, že se čím dál častěji objevují i v interiérech. Ale nikoli ve své původní podobě, nýbrž jako úžasné napodobeniny.

Proč? Protože…

  • Imitace betonu, kamene či plechu přinášejí něco nového, neokoukaného.
  • Mnohdy stojí méně než originální materiály.
  • Snáz se udržují.
  • Zpravidla si netřeba lámat hlavu s jejich nosností.

Kde je můžete mít

Dalo by se říci kdekoli chcete, protože kromě dětských pokojů se hodí opravdu všude. „Imitace se v interiéru používají zejména na velkoformátové prvky nebo předměty,“ uvádí Aleš Ullmann, designér společnosti Sapeli. Najdete je na nábytku, a to nejen v kuchyni či koupelně, ale třeba i na vestavných skříních či solitérních kusech, boom zažívají v oblasti dveří i zárubní, při dekoracích stěn, k vidění jsou na podlahách, používají se jako předěly v rámci jedné místnosti a podobně.

Možnosti jsou různé

Na stěny se používají například hlazené omítky nebo strukturované stěrky, tapety či obklady, na nábytková dvířka fólie, laminát, akrylát. „Zajímavostí je například tapeta s dekorem betonu. Tisk je tak dokonalý, že na první pohled nepoznáte rozdíl. Cenově je pak tako varianta velice dostupná všem, kteří si chtějí takovou stěnu pořídit. Industriální styl teď zkrátka letí,“ říká Michaela Szilágyiová z Free Architects.

Foto: Free Architects


















Tapeta za postelí značky Wall&Decò, vzor Gio Pagani GPW 13332 rovněž napodobuje beton, a navíc je opatřena zajímavým dekorem.

 

Imitace jako praktické řešení

Podle výrobců nábytku se dnes dají technické materiály použít kdekoli, ale někdy je přece jen výhodnější sáhnout právě po nápodobách. „Zejména kuchyně je místem s velkým požadavkem na odolnost a praktičnost z hlediska údržby, proto se technické materiály nahrazují imitacemi. Vypadají stejně jako originály, ale daleko víc vydrží a dobře se udržují,“ podotýká Martin Dusík z Trachey.

Foto: INKU
Tapety série Exposed výrobce Grandeco imitují různé povrchy, včetně betonu, kamene nebo třeba i plechových plátů (vinyl na vliesu, 10,05 x 0,53 m za 779 Kč)

Foto: Němec - Luxusní povrchy


































Stěrka Betonepox je odolná i vůči vodě, proto se také hodí do koupelen. Nabízí se v desítkách různých odstínů, v tomto případě ve stříbrno-černém provedení (2500 Kč/m2 , cena je včetně práce a materiálu, bez DPH).

 

Střízlivě, nebo zvesela?

Imitace technických materiálů nemusí působit chladně, jak si někdy lidé myslí, je jen na vás, čím je doplníte. Budou-li v šedavých odstínech, můžete je nechat splynout s okolím (například dveře imitující beton a stěrka na zdi).

Další řešení nabízí kombinace s podobně neutrálními barvami; k šedé přidejte bílou či béžovou. Interiér zůstane sladěný, hravost mu dodáte v podobě barevných doplňků. Třetí cesta představuje volbu pro odvážné, kdy k šedé přidáte výrazné barvy (červenou, fialovou, modrou…) například v podobě solitérní sedačky.

Foto: Eva Stalder Design
I doma můžete mít ocel Corten, která se jinak používá například na opláštění budov. Dělicí stěnu z dřevotřísky lze posunovat po kolejnici na stropě a dekoruje ji samolepicí tapeta připomínající zmiňovaný ocelový plech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdy to s kombinacemi nepřehánět

A pokud se vám líbí odstín rezavého plechu, u něj odborníci doporučují volit spíše neutrální barvy; barva rzi je přece jen velmi dominantní. Když už byste rezavý plech chtěli kombinovat s dalším „barevným“ materiálem, zkuste dřevo, například jasanovou či dubovou dýhu. Anebo opět sáhněte po imitaci!

Máte doma také imitace? A kterou považujete za nejzdařilejší?


Autor: Marcela Škardová
Zdroj: www.prozeny.cz
Celý článok: http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/interier-a-nabytek/39501-imitace-betonu-plechu-ci-kamene-bavi-vas-interieru-slusi.html




Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.