Horúce novinky
recent

Moderný vidiecky štýl

Moderný vidiecky štýl, Slovensko, návrh a vizualizácia http://www.klikali.sk


Zariadenie bytu vo vidieckom štýle.


Vidiecky štýl má nadčasovú príťažlivosť, je uvoľnený, neformálny, čarovný a domácky. Zemitý tradičný vidiecky štýl obľubuje predovšetkým repliky ľudového nábytku z masívneho dubového či borovicového dreva, drevené obklady, biele steny a doplnky v sýtych farbách jesene. V takomto zariadení bytu pôsobia dnešné elektrospotrebiče akosi nepatrične.
Moderná kuchyňa s rustikálnymi doplnkami a tapetou s motívom výšivky. Eva Stalder Design



Moderný vidiecky /slovenský/ štýl používa všetky rustikálne materiály ako jeho predchodca, ale dizajn nábytku je strohý a farebnosť pestrejšia. Ak dávate prednosť interiéru s charakterom a nádychom histórie, milujete ľudovú tvorbu - tak je pre vás tento štýl ako stvorený. "Slovenská izba" v dome je už dávno out, ale predajne ÚĽUV-u ponúkajú také krásne doplnky, že mnohé sa dajú nazvať dizajnérskymi kúskami.

Charakteristika štýlu:


základom je masívny drevený nábytok. V súčasnosti slávi nábytok z masívneho dreva ošetrený prírodnými olejmi a voskami víťazný návrat a ako solitér je používaný dokonca aj v ultamoderných minimalistických interiéroch. Dôležitý je jednoduchý, čistý dizajn. Ak predsa len túžite po "vyrezávanom" nábytku, vyberte si radšej len jeden skutočne kvalitný solitér napr. starú truhlicu alebo komodu.
Moderná obývacia izba s "fujarovou stenou". Eva Stalder Design

Omietky sú hrubozrnné, štrukturované, obklady drevené, kamenné, tehlové, podlahy z masívnej dubovej dlážky, keramickej rustikálnej dlažby, kameňa či dokonca z tehál. Tento štýl vytvárajú tradičné materiály a nijaké napodobneniny neprichádzajú do úvahy. Platí to aj o plávajúcich podlahách, zvoľte parkety s dýhou, nikdy nie laminát. Výrazným štýlotvorným materiálom je vŕbové prútie.

Moderný vidiecky štýl, Švajčiarsko, Studio Alp'Architecture Sarl

Farebnosť

stien môže byť v jarných svetlých odtieňoch. Ak sa rozhodnete pre biele steny, voľte radšej vajíčkovobielu, žiarivá biela vyzerá priveľmi stroho a chladne.

Doplnky

voľte uvážlivo a z každého ľudového remesla po troške. Krásne sú jednoduché ľanové obrusy, či prestieranie, drôtené misky na ovocie, drevené hladké misy, ošatky... sušený ľan, pšenica, makovice. Ak interiér celkovo pôsobí moderne a vzdušne, môžete siahnuť aj po obľúbených dekoráciách ako sú rôzne staré náradia, zvonce, rezbárske artefakty. Koberce voľte radšej jednofarebné bavlnené, či vlnené. Svoj návrat slávi aj ovčina.


Dózy s vĺčikmi, dizajn Šimon Dúbrava

Kruhy na vode 2010, výstava ÚĽUV

Tradičné remeslá s moderným nádychom


S podporou ÚĽUv-u dnes pôsobí na Slovensku množstvo profesionálnych dizajnérov, svojim spôsobom legiend utvárajúcich nezameniteľnosť sortimentu ÚĽUV. Mnohé návrhy výtvarníkov zľudoveli tak, že už dnes žijú vlastným životom v prostredí ľudových výrobkov. Taká je napríklad šúpoľová bábika, ktorú navrhla výtvarníčka Kamila Rauchová-Ryčlová v 2. polovici 50-tych rokov, alebo kožené kapsy a kabelky od významnej výtvarníčky Jany Menkynovej.

Lavica, dizajn Boris Vojtech


Moderný vidiecky štýl, foto Daniel Veselovský

Viacej o slovenskom ľudovom štýle sa dočítate na Facebooku na stránkach Slovak Style
Nájdete tu obrázky od ľudovej architektúry, cez tradičné remeslá až po moderné interiéry, nábytok, doplnky a textílie, inšpirované ľudovým štýlom.

Staňte sa fanúšikmi slovenského štýlu! 





Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!

Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.